En mamma er fortvilet over at datteren hverken vil ha stikkpiller eller flytende Paracet. Finnes det andre alternativer? Babyverdens farmasøyt Åse svarer.

Sist oppdatert: 27. januar 2014

Hei!

Jeg lurer på hva som er det beste alternativet når det gjelder smertestillende/febernedsettende til et barn på 2 år. Denne uka har jeg gitt datteren min stikkpiller to ganger, og nå vil hun ikke lengre bli med inn på badet for å skifte bleier. Jeg antar at hun er redd vi skal gi henne nye stikkpiller.

Jeg har prøvd å forklare henne hvorfor vi gir henne det før vi har gjort det, men jeg tror ikke hun forstår det. Jeg får så vondt i hjertet av å tvinge de i henne… Jeg prøvde med flytende Paracet, men det fikk jeg ikke i henne. Finnes det andre alternativer, eller har du eventuelt noen tips til hva vi kan gjøre? Jeg føler at jeg bryter tilliten hun har til meg når jeg gir henne stikkpiller.

Les mer:
Feber
Når er barnet for sykt til å være i barnehagen?

Hei!

Dette er du ikke den første som lurer på!

Stikkpiller er veldig innarbeidet her i Norge, men det finnes andre alternativer du kan prøve. Virkestoffet som er førstevalg ved smerte/feber hos små barn er paracetamol, og det selges under flere handelsnavn, for eksempel Paracet og Pinex.

Du kan forsøke smeltetabletter, de trenger man ikke vann for å ta. De kan du også knuse mellom to skjeer for eksempel og gi på en skje som pulver. Det finnes også granulat, som også kan tas uten vann og som er en pulverform – med god smak. Flytende medisin har du jo forsøkt, du kan også prøve det igjen med en liten doseringssprøyte (sprøyte uten spiss) slik at du får det litt lenger inn i munnen hennes.

Les mer:
Barnesykdommene
Feberkramper – en skremmende opplevelse

To år er jo også en alder hvor de etter hvert forstår ganske mye og man kan forklare og argumentere litt mer for hvorfor man gjør ting osv. Det går an å forsøke seg med å forklare at dersom hun ikke tar flytende, smeltetabletter eller granulat må hun få stikkpiller. Kanskje det gjør underverker?

Barn skjønner jo ikke alltid hvorfor de må ta medisin, og det kan være veldig vanskelig å få gjennom argumenter og forklaringer. Men i utgangspunktet synes jeg det er det beste. Det går jo også an å «lure i de» medisin, selv om det ikke er optimalt, i alle fall ikke over lang tid. Da tenker jeg på at du kan blande ut flytende, smeltetabletter eller granulat i en liten mengde med yoghurt, syltetøy eller sterk saft eller noe annet hun liker. Pass bare på at hvis dette blir løsningen at du blander ut i en så liten mengde at du er helt sikker på at hun får i seg alt. Ikke bland ut i et stort glass, for eksempel. Da blir det vanskelig hvis hun ikke får i seg hele glasset.

En liten belønning for strevet i form av et klistremerke eller lignende kan jo også gjøre hun mer motivert

Håper dette var til hjelp.
Hilsen Åse

Hva synes du om artikkelen?