Noen ting går i glemmeboken helt uten grunn. Her er ti ting jeg vil at mine barn skal få oppleve i sommer – akkurat som jeg gjorde da jeg var liten.

Sist oppdatert: 18. juni 2013

Vi skal være så fornuftige og presse så mye gøy inn på de få ukene med sommerferie at jeg lurer på om vi mister noe. Kommer mine barn til å vokse opp med følelsen av at sommer er det samme som et hav av tid, sånn som jeg?

1. Flytte inneleker ut
Teselskap i lekehytten - med ekte mat. Snakk om lykke!Late sommerdager med vattepper (gjerne med plastlag under om dugget i gresset ikke var borte ennå) i hagen og lov til å ta med alt av dukker og tilbehør ut var magisk. Venner kunne komme innom som det passet, og vi kunne ta med dukkene videre i nabohagene og bare leke hele dagen. De voksne kunne plukke rips, grille middag eller slappe av – vi hadde jo alt vi trengte!

2. Ligge i hengekøye
Det å gjøre ingenting har stor verdi i seg selv. Jeg kan huske å ligge i hengekøyen og spise danske sukkererter kjøpt på et lokalt marked og bare være til. Unger trenger også å slappe av.

Les også:

20 ferieaktiviteter – helt gratis!

Sover med oldefars brev under puten

Trenger barna mer fritid?

3. Hageselskap (med parasoll mot regnet)
Har man invitert til hageselskap, så har man det. Og bor man i Norge, burde man kanskje visst at det er risikosport. Men parasoller fungerer også fint som paraplyer, og det finnes som kjent ikke dårlig vær. At det begynte å regne midt i middagen opplevdes eksotisk og spennende for oss unger, og alle ble så lattermilde av det. Og sommerkjole, bare føtter i støvlene og regnjakke fungerte supert!

4. Rabarbra med sukker i kopp
Å sitte på en solvarm trapp sammen med et søskenbarn og spise rabarbra var lykken. Den måtte naturligvis dyppes i sukkerkoppen mormor så sjenerøst hadde fylt opp – gjerne flere ganger for hver bit. Men smaken av syrlig og sukker husker jeg fortsatt!

5. Bade i regnet
Sommerregn er fantastiske greier. Særlig når dråpene fra himmelen og luften ikke skiller seg merkbart fra badevannet. Vi badet i friskt (!) elvevann før vi løp inn i hytten, tørket oss og krøp under dyna for å få varmen igjen. Nybadet i mykt sengetøy – hva er vel deiligere?

6. Pengeinnsamling/salgsbod i gaten
Vi samlet inn penger til Redd Barna og andre organisasjoner rett som det var. Helt uten foranledning. Alt vi trengte var et lite bord. Vi solgte saft, kaker, boller, vafler eller leker vi ikke brukte lenger. Vi lærte om penger, veksel og følte vi gjorde en forskjell. Og så kom vi ofte i avisen på lagbilde fordi vi hadde samlet inn 352,70 kroner.

Les også:

Barn må få lov til å kjede seg!

Lærerik lek med jevnaldrende

Bruk ettermiddagen med barnet ditt!

7. Lage spindelvev inne
Vi hadde ikke lov, men gjorde det likevel. De voksne ante nok hva vi holdt på med etter hvert, men nøt sikkert å prate uforstyrret sammen. Så vi fant alle garnrester (de strikket visst en del den gang) og bant dem mellom håndtak, hyller, stoler og annet som passet. Dermed fikk besøket bli enda en halvtime etter at foreldrene hadde sagt at ”nå går vi”. Vi vant over de voksne, tenkte vi.

8. Lære klappeleker
Jeg har brukt timevis på diverse klappeleker. Det var god koordinasjonstrening, men det tenkte jo ikke vi på. Det gjaldt å klare det lengst mulig før noen gjorde feil, og helst så raskt som mulig også. Vi lærte nye vers, og fant på noen selv også. Og hadde flotte oppvisninger for stolte (?) foreldre.

Ikke rart at mange barn elsker å plukke blomster - det er jo så koselig!9. Presse blomster
Vi plukket blomster på blomster og trosset både allergi, flåttfare og sinte naboer der vi kom hjem med flotte bugnende buketter. Men de fineste la vi mellom trekkpapir og papp til pressing. Og etter noe som føltes ut som en evighet, kunne vi pynte bursdagskort og annet med selvpressede blomster. Dette var på tiden hvor folk hadde tørkede blomster til pynt – også en idé!

10. Kjede seg – og finne på helt geniale leker selv
Jeg husker godt hvor kjedelig det kunne være på hytten om sommeren hvor ingenting skjedde. De voksne orket ikke å spille badminton eller fotball hele tiden, og vi måtte finne på ting selv. Det rare er jo at vi egentlig ikke lå så veldig lenge stille på svaberget og bare kjedet oss. Vi lagde labyrinter til maur, lagde elver på svaberget, fant gullsteiner og dro på oppdagelsesferd til holmen et par meter uti elven. Helt uten at foreldrene våre tipset oss om det.

Det kan jo hende at det høres ut som jeg nærmer meg pensjonsalder, men jeg er altså bare 32 og et halvt år.

Har du hatt noen av de samme sommerminnene? Andre du vil dele? Bruk kommentarfeltet under.

Hva synes du om artikkelen?