Det er ikke alle som av egen nysgjerrighet og fantasi har like god evne til å kjenne etter, lytte, lukte, smake og «leke med» naturen. Her er noen eksempler på leker som hjelper barna til å legge merke til og sette ord på hva de opplever i naturen. Disse lekene kan også lekes om vinteren.

Sist oppdatert: 16. februar 2011

Syn – finne igjen sitt eget tre
Denne leken krever minst to personer. Den ene får et skjerf knyttet foran øynene og den andre skal være fører. Føreren leder den ikke-seende på kryss og tvers i terrenget for så å stoppe opp ved et tre. La den ikke-seende kjenne på treet med hendene og bli godt kjent med det. Deretter ledes vedkommende tilbake til startstreken. Den ikke-seende blir nå kvitt skjerfet og skal lete seg tilbake til sitt eget tre. Etterpå byttes rollene.

Hørsel – lytte til stillheten
Hvis dere er mange bør gruppen deles i to eller flere mindre grupper med hver sin voksne leder. Ta med sitteunderlag. Hver gruppe begir seg ut i terrenget og finner et sted hvor det er stille og fint å stoppe opp. Så lukker alle øynene – og munnen – og lytter:

  • Hvilke lyder oppfatter du fra naturen?
  • Hvilke lyder oppfatter du fra andre steder?
  • Hvilke lyder oppfattes fra deg selv/i deg selv?
  • Hvilke lyder oppfattet du først?
  • Hva oppfatter du svakt og hva oppfatter du intenst?
  • Hva er gode lyder og hvilke lyder skurrer når du hører dem?
  • Forsøk å velge ut en av de svakeste lydene og lytt bare til den.
  • Hva kan lyden fortelle?
  • Registrerte du mye du ikke var klar over?


Lukt

Be barna lukke øynene og forsøke å konsentrere seg om å kjenne luktene fra gran, furu, varm stein/våt stein, regn, strand, gras, myr, hest, hund, katt, sau, gjødsel osv. Et alternativ er å la barna snuse på ulike lukter med bind for øynene og gjette hva det er.

Hukommelse – Kims lek
Ti gjenstander fra naturen blir vist fram for deltakerene. Deretter snur barna seg vekk og en ting blir fjernet. Hvilken? Alternativt: Barna skal prøve å huske de ulike tingene som ble vist fram. Hvor mange klarer de å huske?

Kinestetisk sans – å bevege seg i blinde
Alle tar hverandre i hendene slik at det blir en lang rekke, og alle unntatt førstemann lukker øynene. Førstemann leder hele rekka omkring i terrenget, over ujevnheter og på forskjellig underlag. Hvordan takler føttene/kroppen det? Denne leken kalles «larven».

Hva synes du om artikkelen?