Lesing er en aktivitet som passer for alle voksne og barn, men må tilpasses det enkelte barns og voksnes situasjon. Har du fått tvillinger, har du lesevansker eller er barnet ditt tospråklig? Det finnes flere måter å hanskes med disse utfordringene.

Sist oppdatert: 5. januar 2011

Hvis du har problemer med lesing, skal du vite at du ikke er alene om det. Det er anslått at nærmere 25 % av befolkningen opplever en eller annen form for lesevanske. Du bør imidlertid ikke la dette stoppe deg fra å lese for barnet ditt. Man behøver ikke å kunne lese perfekt for å være en god historieforteller. Det handler mer om holdninger og ønsket om å gjøre opplevelsen spennende for barnet. Husk: Jo mer du leser, desto bedre vil du kunne lese.

Tips til deg med lesevansker 
• Lytt til lydbøker (kassett eller CD). Dette kan gi deg den generelle gangen i fortellingen og være en inspirasjon til hvordan du best kan lese høyt fra boken. Unngå å la deg friste til å spille av kassetten/CD-en for barnet – samspillet mellom foreldre og barn er det viktigste elementet når dere leser sammen.
• Øv på lesing. Velg deg ut et par bøker og lær innholdet godt. Barnet vil sikkert høre den samme fortellingen flere ganger, og du blir raskt en ekspert på akkurat den fortellingen!

• Bruk dine egne ord til å formidle historien. Se på bildene og fortell historien slik du ønsker. Dette er best for svært unge barn. Når barnet begynner å kjenne igjen ordene selv, er det viktig å lese teksten slik barnet ser den.
• Bli med i en lesegruppe. Både bibliotek og småbarnsgrupper tilbyr fortellerstunder som du kan gå på sammen med barnet. Les så den samme boken for barnet eller prat litt om den etterpå.

Tvillinger/Flerlinger
Det er travelt å ha flere babyer på en gang, så lesing er kanskje ikke det som prioriteres høyest de første månedene. Og hvordan skal man kunne holde en bok når man knapt har nok armer til babyene? Når babyene kan sitte i vippestol, kan du holde boken opp foran dem. Når de blir eldre, kan de bytte på å sitte på fanget og i armkroken din.

Ulike lesestillinger
Det kan også være lurt å ha forskjellige lesestillinger for forskjellige typer bøker. En godnattbok kan leses mens dere sitter tett sammen i sengen, mens en stor og tung eventyrbok best leses ved at du er vendt mot barna og viser dem bildene mens du leser. Store bøker egner seg godt fordi alle da får sjansen til å se. I tillegg kan du kanskje skaffe deg en stor stol med brede armlener som barna kan sitte på mens du har boken i fanget

Tospråklige – les på begge språk
Det finnes forskning som tyder på at barn fra tospråklige familier kan bruke litt lengre tid på å lære å snakke (men de tar det igjen veldig raskt). Allerede fra starten av bør dere lese bøker på begge språk. Hvis hver av foreldrene konsekvent bruker sitt morsmål overfor barnet, bør de også lese for dem på dette språket.

Ikke oversett
Dette betyr for eksempel at den av foreldrene som alltid snakker norsk til barnet, også bør lese på norsk, og at den andre forelderen leser på sitt språk. Prøv å unngå å oversette mens du leser, spesielt når barnet begynner å kjenne igjen hvordan ordene ser ut, fordi dette lett kan skape forvirring (et eksempel er å si “hund” mens det står “dog”).

Spesielle behov
Det finnes mange bøker og nettsteder for foreldre med barn med spesielle behov. Hvis du føler at du trenger mer informasjon om lesing for ditt barn enn det vi gir her, anbefaler vi at du søker råd der.

Hentet fra Babyverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Liv Engen, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSlik blir du en god forteller
Neste artikkelSøvn i trassalderen
DEL