En fire år gammel amerikansk gutt døde etter å ha blitt bitt av familiens hund. Hunden var av rasen Mastiff Cane Corso, og i følge naboer trent til å angripe. Hvert år blir 4000 mennesker bitt av hunder i Norge, mange av dem er barn. 

Sist oppdatert: 31. mai 2011

Firebarnsmoren i New York opplevde alle foreldres mareritt da hun kom hjem til leiligheten sist fredag. Familiens hund, en Mastiff Cane Corso angrep 4-åringen tilsynelatende uten forvarsel mens han lekte på soverommet.

I følge moren vet man ikke hva som fikk hunden til å angripe gutten.
–  Hunden bet ham i hodet, nakken og på overkroppen og vi klarte ikke å få den vekk. Den ville ikke slippe. Det var fryktelig, sier guttens tante til tv-kanalen ABC.


Stort problem

Hundebitt er et verdensomspennende problem, og rammer spesielt barn. Dødsfall på grunn av hundebitt er sjeldne, men forkommer. Over halvparten av ofrene er barn under 10 år, skriver nhi.no

– Barn oppfatter ofte hunder som likestilte og behandler dem deretter. Hundehold handler minst like mye om å lære opp barnet hvordan det skal oppføre seg i nærheten av hund som motsatt. Og er man usikker bør man aldri la barn være alene med hunder. Det sier leder Espen Gudim i Norsk Adferdsgruppe for Selskapshunder.

Ingen «barnesikre» raser

 

Mastiff Cane Corso er en hunderase som er potensielt voldelig. I Norge er det født og registrert 226 slike hunder siden 2005. Men i prinsippet kan alle hunderaser være farlige for barn.
– Derfor bør man ikke la barn være alene med hunder hvis man er usikker på hundens temperament og bakgrunn, understreker Espen Gudim.

 

Norsk Kennel Klub er også kjent med episoden fra USA.

– Vi oppfordrer alle som vurderer å skaffe seg hund å ha et bevisst forhold til valg av rase. Det finnes ingen «barnesikre» raser, men noen raser kan være mer egnet for omgang med barn enn andre.
Hvorvidt hunden passer sammen med barn avhenger av flere ting. Hunder er gjerne påvirket av sine tidligere erfaringer med barn. Dersom erfaringene er positive, vil hunden mest sannsynelig like barn. Blir den skremt eller dårlig behandlet av barn som ung, er det sannsynelig at den kan utvikle en viss reservasjon mot barn som voksen. Det sier Anne Myklebust i Norsk Kennel Klub.

 

Har du, eller vurderer du å få hund?
Her er forhåndreglene anbefalt av Norsk Kennel Klub

Skaff deg kunnskap!

De fleste barn som blir bitt, blir bitt hjemme av en hund de kjenner. I 8 av 10 tilfeller er det barnet som har tatt kontakt med hunden. Derfor er det viktig å lære barnet å forstå hvilke situasjoner som kan være ubehagelige for hunden og dermed potensielt farlige for barnet.

– Vi anbefaler dataspillet Hunden Blå , som er et lek- og lærprogram til innlæring av trygg omgang med hund beregnet på barn fra 3 til 6 år og foreldrene deres.
Spillet er laget for å hindre at barn blir bitt av hund ved at de læres til å unngå farlige situasjoner og atferd som kan føre til bitt, sier Espen Gudim.

 


Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSlik lærer du barnet ditt å sykle
Neste artikkelVurderer du å anskaffe hund?
DEL