Ville du latt den lille jenta di ta på seg lekebrystvorter for å amme dukken sin? I USA har babydukka The Breast Milk Baby satt sinnet i kok hos mange foreldre.

Sist oppdatert: 11. august 2011

The Breast Milk Baby er en dukke som gjør at barn kan imitere hvordan det er å amme. Sammen med dukken følger en spesiell topp jenta kan ta på seg. Toppen er nesten som et bikiniliv, og to blomster som forestiller brystvorter er sensorer. Når babyen legges inntil sensoren lager dukken bevegelser og drikkelyder.

Ammedukken er laget av en spansk produsent, og har blitt solgt i flere millioner eksemplarer i Europa. Når dukken nå selges i amerikanske lekebutikker går det ikke ubemerket hen. Mange foreldre raser over at barn skal ha et slikt leketøy, og mener dukken får jenter til å vokse opp altfor fort. Noen trekker også inn at det allerede er for mange tenåringsgraviditeter i USA. På Facebook er det laget en egen gruppe for å forby dukken: Against the Breast Milk Baby Doll. Facebook-gruppen The Breast Milk Baby har fått flere tusen likes, men også her går diskusjonen.

De som liker dukken mener den kan være med på å gjøre amming mer naturlig, og er glad for at det endelig finnes en dukke som viser hvordan mating av babyene egentlig foregår. For hvorfor skal barna lære at babyene drikker av flaske, når det beste er mors brystmelk?

Hva mener du? Bli med i diskusjonen i forumet!

Norske leketøyskjeder sier nei
Dukkene er ennå ikke tilgjengelig i norske butikker. En ringerunde Babyverden har gjort til flere av de store leketøyskjedene i Norge viser at det nok heller aldri blir aktuelt.

– Jeg er sikker på at disse dukkene ikke vil komme i våre hyller. Vi bruker tutteflasker, det er det ungene er vant til. Jeg synes det er for tidlig å la barna ha en slik lek, og mener av flere hensyn det ikke er riktig at barna skal legge dukkene til eget bryst for å få mat, sier administrerende direktør Erik O. Samuelsen i leketøyskjeden Extra-Leker. 

– Denne dukken har jeg ikke sett på eller hørt noe om. Vi har de vanlige klassiske dukkene som barn kan kle på og av, og jeg synes det holder. Amming kan komme når de blir større, jeg synes ikke det er noe vi trenger å lære barn, sier administrerende direktør Jostein Nordvik i Brio-kjeden.

Varedirektør Carsten Nielsen i BR Leker og Toys ‘R’Us sier at heller ikke de vil ta inn dukkene.

– Barn liker rollespill. Jenter liker å leke mor, men det kommer de til å gjøre uansett. Diskusjonen er hvor langt vi skal dra dette, og om vi skal gå i den retningen som The Breast Milk Baby gjør. Jeg synes hele måten den virker på, der barnet skal ta på seg noe for å amme, er spesiell, sier Nielsen.

Han tror ammedukken kan støte noen, og har ingen interesse av å gjøre dette.

Hva synes du om artikkelen?