12 år gamle Lee Min-kyong forteller opprømt at hun skal få løftet øyelokkene slik at øynene virker større. Det er mamma Jang Huy-hee som har tvunget henne. – Fordi jeg tror det vil hjelpe henne. I dette samfunnet må man være pen for å lykkes, forklarer hun.

Sist oppdatert: 30. april 2012

CNN følger tolvåringen og moren hennes gjennom forberedelsene til operasjonen. Legen som driver klinikken, Kim Byung-gun, sier at han selv utfører mer enn 24 slike operasjoner daglig. Ved klinikken hans opereres 100 pasienter daglig for å se mer vestlige ut. Operasjoner på øyelokkene er bare ett eksempel. Andre endrer på nesen eller ansiktsfasongen – alt for å se penere ut. Idealet er å se amerikansk ut.

Se filmen i bunn av artikkelen

Hovedstaden i Sør-Korea, Soul, har fått tilnavnet ”Plastic surgery capital of Asia” – og ikke uten grunn. Det er tusenvis av klinikker som tilbyr plastisk kirurgi her, og nesten alle voksne kvinner har endret på utseendet sitt. Mange av kundene er nyrike kinesere.

Dr. Byung-gun forklarer hvorfor:

– Mange opplever enorm forbedring jobbmessig. De får mye bedre jobber om de ser pene ut, sier han.

Les også: Slik ser mammakroppen ut

Opererer også småbarn
CNN snakker også med en annen lege som er mer skeptisk til trenden med plastisk kirurgi på stadig yngre pasienter. Han forteller at mange foreldre ønsker å få tungebåndet klippet på sine smårollinger.

– De tror det vil hjelpe barna til å få tydeligere uttale. De siste ti årene har det vært en trend hvor foreldre ønsker at barna skal lære engelsk tidligere og tidligere. Og de ønsker en god uttale, forklarer Dr. Jung.

I et samfunn hvor det vestlige, spesielt det amerikanske, er idealet, strekker foreldrene seg altså langt for å sørge for at barna skal lykkes.

Les også: Vellykkede barn for enhver pris

Sender alvorlige signaler
Redaktør og kommentator Martin Wong i USA er skeptisk til trenden.

–Dette er hat til egen rase. De sier ikke at de synes de er mindre pene, de sier ikke at de er stygge – men det er det signalet de sender ut likevel, sier han.

Les alt om oppdragelse

Les alt om samliv

Les alt om barn og læring

Hva synes du om artikkelen?