Akkurat nå er det høysesong for å sikre seg årets sommerferie. Se hvor folk helst vil reise i år.

Sist oppdatert: 13. januar 2012

– Det ser ut til at folk bruker juleferien til å bestemme seg, og nå bestiller de, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour.

Beregninger Star Tour har gjort viser at nordmenn totalt vil bestille 180.000 pakkereiser til en verdi av 1,1 milliarder kroner bare i januar.

Les mer: Å fly med barn


– Skoleferien er veldig populær for barnefamilier, og juli er høysesong for reiser til varmere strøk. Mange bestilte årets ferie allerede i august i fjor. De som trenger litt ekstra størrelse på hotellrommene, bør ikke vente for lenge før de bestiller, sier Larsen-Vonstett.

Også Ving merker stor pågang fra solhungrige nordmenn.
– De beste familiehotellene går først, så man bør bestille senest i april for å være sikret de beste valgmulighetene, sier Sophie Frisholm i Ving Norge AS.

Fem på topp-listene ser slik ut for 2012:

StarTour                               Ving                      

1.Kreta                                 1. Mallorca         
2. Antalya (Tyrkia)                2. Tyrkia
3. Mallorca                           3. Gran Canaria
4. Kypros                             4. Rhodos
5. Rhodos                             5. Kypros

– Alle de fem destinasjonene på vår topp 5-liste er veldig fine feriesteder for barnefamilier. Men i tillegg vil jeg anbefale Albena i Bulgaria, Kypros og Tenerife, sier Frisholm i Ving.

Les mer: På reise med barn

Mallorca topper Vings liste over mest populære reisemål i år. (Foto: Ving)

Tenk temperatur
Elisabeth Larsen-Vonstett sier det kan være lurt for de som reiser med små barn å unngå de varmeste stedene, spesielt i slutten av juli og begynnelsen av august.
– Tyrkia, Kypros og Egypt er eksempel på land der det kan bli vel varmt for de minste. Men Gran Canaria har en gjennomsnittstemperatur på 28-30 grader i hele juli, sier Larsen-Vonstett.

Noen tips til småbarnsfamilier som skal til varmere strøk:
- Velg feriedestinasjon ut fra barnas alder. Barn i 6-12-årsalderen kan fort kjede seg, og det kan derfor være lurt å ha områder eller aktiviteter på hotellet som er tilpasset. Yngre barn har kanskje ikke så mange krav.
- Er barna dine svømmedyktige, eller er det viktig med langgrunne strender?
- Ønsker du å lage mat på rommet, kan det være greit å sjekke om det er noen butikker i nærheten.
- Ta gjerne med litt tørrvarer hjemmefra, så får du en grei matstart på ferien.
- Skal du til Middelhavet, bør du sjekke om det er air-condition på rommet.
- Ta gjerne en siesta midt på dagen, slik at du unngår solen mens den er sterkest.
- Det kan være lurt å kjøpe solkrem til de små barna hjemme. Da vet du at du får riktig type.
- Ta gjerne med barnebleier med hjemmefra. Bleier kan være dyre, og ikke alltid av god kvalitet.

Les også: Tenk sikkerhet på stranden

Danmarks-ferie
Det heter at det er deilig å være norsk i Danmark, og det merker Color Line på henvendelsene.
– Vi er nå i en periode hvor mange bestemmer seg for årets ferie. Spesielt barnefamilier er tidlig ute for å sikre seg det sommerhuset eller feriesenteret som står høyest på ønskelisten. Mange er også tidlig ute for å sikre seg båtreisen til en gunstig pris, sier salgs- og markedssjef Nina Moland Andersen i Color Line Superspeed.

Hun trekker fram Skallerup, Rønbjerg og Lalandia ved Billund som spesielt populære steder. En attraksjon mange vil besøke når de kommer til Danmark er Legoland. Bor du i feriehus på Lalandia kan man spasere over til Legoland.

Andersen tror grunnen til at mange velger Danmark som feriemål, er at det er et land med korte avstander.
– Overfarten er kort, og når du kommer fram, kan du starte ferien med en gang. Du slipper å sitte i bilen i timevis for å komme deg rundt og oppleve ting, og det er veldig mye som er godt tilrettelagt for barnefamilier. Det er ofte også kort vei til sjøen, sier hun.

Les mer: Barn på båtreise

Selv om mange bestiller ferien sin allerede nå, sier Andersen at de fleste kan få tak i en reise helt opp mot avreisedag.
– Men de som ikke har skolebarn kan gjerne få flere kupp dersom de kjøper turer når det ikke er så stort trøkk. Dersom du har små barn og ikke akkurat må reise i juli, kan det være greit å dra til Danmark i juni eller august. Da er det kanskje mindre køer i de ulike parkene, sier hun.

Sørlandsferie og Dyreparken
Ikke alle velger å dra ut av landet for gode ferieopplevelser. En stor barnefamiliemagnet er Dyreparken i Kristiansand. Administrerende direktør Per Arnstein Aamot forteller at de i 2011 satte ny rekord med 818.000 gjester. 
– Vi forventer å komme enda høyere i 2012 med nyheten Abra Havn, som er Kaptein Sabeltanns egen overnattingslandsby, sier Aamot.

Fortsatt er det ledig kapasitet i den nye overnattingslandsbyen, men for de som kunne tenke seg et par netter i Kardemomme by er løpet trolig kjørt.
– Dette salget begynte allerede i november, så om man vil være sikker, bør man være ute i god tid før jul, sier Aamot.

Les mer: Reiseapoteket - dette bør det inneholde

Trikken i Kardemomme by er populær. (Foto: privat)

Ifølge Aamot er dyrene absolutt noe av det mest populære i parken, tett etterfulgt av Kaptein Sabeltann, Kardemomme by, Kutoppen og Badelandet. Foreløpig er det flere som er i parken én dag enn flere, men for de som vil ha flere dager har det i år kommet nytt prisprinsipp.
– Ved oppgradering fra dagsbillett til to- og tredagersbilletter koster det 100 kroner ekstra per dag eller per park (Dyreparken eller Badeparken)  – hvis du kjøper på nett, sier Aamot.

Og ønsker du minst mulig kø, anbefaler Aamot å komme første uken i skoleferien.
– Da er alt åpent, men bare en tredjedel av besøket vi har midt i juli. Hele juli regnes som vår absolutte høysesong, sier han.

Les mer: Reise

Les mer: Forbruker

Les mer: FamilielivHva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelKan barn sitte i forsetet?
Neste artikkelLivlige rosinfisker
DEL