99 centimeter rundt brystet og 45 centimeter i livvidde. Slik ville menneskeutgaven av mange jenters favorittdukke sett ut i virkeligheten.

Sist oppdatert: 10. juni 2011

Den amerikanske studenten Galia Slayen var 16 år og prøvde å jobbe seg ut av sin egen spiseforstyrrelse da hun kom på å lage en fullskala Barbie. Sammen med en nabo satte hun i gang og målte opp hvordan dukken ville sett ut som menneske.

Les også: Slik ser mammakroppen ut

Med hønsenetting, pappmasjé, ballonger og et sminkedukkehode skapte de virkelighetens Barbie. Den vel 180 høye Barbie er kledd i Galias skjørt fra tiden da hun var anorektisk og brukte størrelsen ”double zero”. Dukkens proporsjoner sjokkerte henne.

– Hverken sunt eller normalt
– Jeg tok skjørtet på Barbie for å minne oss på at slik Barbie ser ut, og slik jeg en gang var, hverken er sunt eller normalt. Hva nå enn normalt betyr, sier Galia.

Les også: Ammedukke til barn skaper debatt

Da Galia var liten, lekte hun masse med Barbie. Sammen med Ken ble den langbente skjønnheten sendt på dater som alltid endte med et godnattkyss. Galia beundret dukkens perfekte blonde lokker og slanke figur, og sier Barbie representerte både skjønnhet og perfeksjon. Da hun var sju år, var Barbie idealet.

Barbie-dukken fylte 50 år i 2009, og mange millioner utgaver har blitt lekt med av drømmende småjenter. Men dukken har blitt både elsket og hatet, og Galia sier den menneskelige Barbie har skapt engasjement i hele USA. En gang i året, under den nasjonale uken med fokus på spiseforstyrrelser, henter hun dukken ut av skapet for å oppmuntre til mer diskusjon.

Les også: – I’m a sexy little bitch

Uoppnåelig ideal
– Barbiedukkene har i mange år fått kritikk for å fremme et usunt kroppsideal og dermed bidra til spiseforstyrrelser hos unge jenter. Å få en kropp som en Barbie-dukke er uoppnåelig. I den grad noen skulle oppleve et slikt kroppsbilde som attraktivt, vil det være mer som et ledd i en streben mot det såkalt «perfekte». Dette kan også være et kjennetegn på en person med spiseforstyrrelser, sier Ingjerd Strøm Skreien. Hun er generalsekretær i ROS, Rådgivning om spiseforstyrrelser.

Skreien sier spiseforstyrrelser ikke utløses av en enkelt faktor, men påpeker at samfunns- og medieskapte kroppsidealer kan være med på å skape en følelse av ikke å være bra nok som du er. 

Slik ble Galias barndomsideal i full størrelse. (Foto: Galia Slayen)

Les også: – Kvinner bør være fornøyde med underlivet sitt!

Les også: Brasiliansk voksing

Les også: Kroppshår er helt naturlig!

Hva synes du om artikkelen?