Sommer og ferie betyr dessverre også foreldre på fylla. Griper du inn? Det gjorde "Tinka".

Sist oppdatert: 16. juni 2011

Det er kanskje ikke like lett å vite hva du skal gjøre dersom du havner opp i en situasjon med barn og fulle foreldre. Skal du si fra til foreldrene selv, eller skal du kontakte noen utenforstående? Vil alt bare bli ubehagelig?

En bruker på Babyverdens forum var med på sommerfest i nabolaget. Gamle kjente kom tilreisende for å feire, og foreldrene til barna som var hjemme drakk seg synlig beruset. Hun valgte å gripe inn.

– De ropte og hoiet, og jeg så at barna ble redde. De som hadde lagt seg våknet av alt bråket og gråt, så jeg tok med hele seks barn hjem og lot dem sove der. Jeg sa også fra til foreldrene at jeg nå trodde de hadde fått nok, før jeg ga beskjed om at jeg tok med meg resten av barna til nabohuset der vi bodde, forteller hun.

Les mer: Barnets forståelse av livet

Setter spor
En annen forumbruker sier hun virkelig ikke kan fordra kombinasjonen barn og berusede foreldre. Hun skulle selv ønske at hun hadde sluppet å se dette som barn, og mener det har satt dype spor. Så da hun selv var på fest og oppdaget at barnet i huset var hjemme, gikk hun opp da barnet våknet. Selv drikker hun ikke, og ungen kjente henne.

– Jeg satt på soverommet og leste bok for henne og prøvde å være så støttende og god jeg bare klarte. Men det er vanskelig når barnet gråter og ikke skjønner hvorfor mamma er så rar. Jeg har også vært borti det samme med foreldre som er rusa på andre ting, ikke det at jeg personlig synes den ene tingen er verre enn den andre. Beruset er beruset, uansett hva du har dytta i trynet, sier hun.

Les mer: Ulike forventninger til familielivet? 

Bry deg
Kristin Haugvalstad er barnevernspedagog ved Gauselskogen, som er et behandlingstilbud for folk med alvorlige problemer innen rus og psykiatri. Hun møter barna til rusavhengige, og sier det viktigste er at folk bryr seg.

– Ikke ta på skylapper, men ta bekymringen på alvor. Barna trenger det. En fin grunnregel er at dersom du ikke ville latt dine unger være hos disse foreldrene, så er det et faresignal, sier hun.

Haugvalstad sier at barna merker forskjell på foreldrene allerede etter det første glasset. Andre voksne merker det kanskje etter tre.

– Jeg sier ikke at det er farlig å ta ett glass vin til maten, men foreldre bør være bevisste når de er med barna. Fest hører ikke hjemme med unger til stede, sier hun.

Les mer: Unngå alkohol i hele svangerskapet

– Du har vært dritings foran meg pappa
En mamma forteller at hun grep inn da hun var på ferie i Danmark for et par år siden. En mann hadde ei datter på ni år, hun selv ei på 12.

– Jeg synstes det ble irriterende med drikkingen til han ene hver dag, og sa i fra at nå er det stopp. Til og med datteren hans på ni år sa plutselig at ”du har vært dritings foran meg pappa”. Da reagerte han sterkt, og det tyder jo på at det stemmer. Vi krangla litt den kvelden, men han stoppet også med det og tok det litt roligere. Han drakk seg ikke dritings der, men full nok til at jeg ville ha en stopp på det. Jeg er også der at det alltid bør være en som ikke tar seg noe når det er barn til stede, sier hun.

Les mer: Et godt parforhold – en gave til barnet

Barnevernsvakten
Dersom det går an, kan du ta opp bekymringen din med foreldrene det gjelder. En ærlig dialog kan være det beste. Kristin Haugvalstad sier situasjonen kan bli ubehagelig, men noen ganger ser de voksne i etterkant at de burde handlet annerledes. Blir dette for vanskelig, går det an å ringe barnevernsvakten for råd.

– Du trenger ikke å sende inn en bekymringsmelding, men få veiledning i den konkrete situasjonen det gjelder. Det går an å gjøre dette anonymt, sier Haugvalstad.

Foreldre og alkohol er et tema som går igjen i alle ferier og høytider. Barn får hele tiden høre at de skal glede seg til fri, og må gjerne skrive stil om det på skolen etterpå.

– Mange barn har veldig vonde opplevelser, og så er det ingen som ser det. Så det viktigste er hele tiden å tenke barnets beste, sier hun.

Haugvalstad sier at flere sliter med å gripe inn når det er snakk om foreldre med gode jobber og høye posisjoner. Mange synes det er lettere å gi beskjed når det handler om ressurssvake familier.

Les mer: Slipp til de forbudte følelsene

Ble reservemamma i Syden
En annen mamma var for noen år siden på sydenferie da hun kom i kontakt med en alenefar som ferierte med sine to barn på fire og ni år.

– Nesten hver kveld/ettermiddag startet han å drikke med de andre på hotellet. Kan vel bare si at jeg leverte sønnen min på ferie hjemme hos min mamma, men ble reserve mamma til to svenske barn i en uke på Lanzarote i steden. Skikkelig trist sak egentlig! Og de var så snille, men tydelig veldig urolige av det som skjedde. Jenta ble sint og voldelig mot alle og lille gutten hang på meg en hel uke. Man har jo ikke hjerte til å snu ryggen til en slik sak! Stakkars barn, sier hun.

Artikkelen ble først publisert i 2011

Hva synes du om artikkelen?