Actionfigurer, pistoler, krigsspill og ulike geværer er populære leker blant barna. Er det greit at barna får ha leker som forbindes med vold?

Sist oppdatert: 5. august 2011

– Nei, det er ikke greit, sier Marina Dalheim. Hun er selv mor til to gutter, og var en stund så engasjert at hun laget Facebook-gruppen “Nei til voldelige barneleker”.

Dalheim reagerte spesielt på at Lego fikk lekepakker med skjeletter og våpen.

– Jeg er redd for hvilken påvirkning slike leker kan få. Barna går jo inn i roller når de leker med dette, og da blir de jo den personen som er voldelig. Jeg synes lekevåpen blir helt feil, og har heller aldri hatt for eksempel en lekepistol i huset, sier Dalheim.

Hva synes du om at barn leker med lekevåpen? Si din mening i forumet.

Hun opplever at mange gutter har våpenleker, og at det fører til et slags press – for barna vil gjerne ha det alle andre har. Og mens gutter forventes å ha disse tøffe lekene, har jentene mer koselige ting som for eksempel prinsesseting.

– Det er klart at alle lekene er med på å forme barna våre, sier Dalheim.


Diskusjon etter 22.juli
Diskusjonen om lekevåpen ruller og går, spesielt etter 22.juli. Av hensyn til pårørende etter terrortragedien fjernet for eksempel Coop voldelige TV-og dataspill og tilhørende våpen på ubestemt tid.

En ting som har skapt store diskusjoner på ulike nettaviser er ukens Donald Duck-gave, som er en edderkopp-katapult.

– Jeg var negativ til våpen til barn lenge før 22. juli, og hadde aldri kjøpt et Donald med en så meningsløs leke i! I denne tiden synes jeg også at man skal ta hensyn til folk som føler seg støtt av å bli siktet på med våpen, om enn lekevåpen av den mer tuellete typen, sier en forumbruker på Babyverden.no.

–Hver sommer i mer enn 20 år har vi sendt ut vannpistoler og andre lekevåpen sammen med Donald Duck-bladet. Vi har selvfølgelig diskutert hvorvidt det er riktig å sende ut slike pistoler i den situasjonen vi er i nå. Men det var ikke mulig å stoppe utsendelsen på grunn av trykketiden og distribusjon, sier Søland til Aftenposten.

Hva synes du om artikkelen?