Ofte kan det føles som om alle har en mening om hvordan DU blir den beste mammaen. Men fungerer alle rådene like godt for alle? Her er de dummeste - og beste - rådene leserne har fått.

Sist oppdatert: 16. april 2012

Vi vil alle det beste for barna våre, og i mangel av erfaring har nok de fleste av oss spurt andre mødre om tips og råd. Men ofte kommer rådene også uten at vi spør om det. Og det er slettes ikke alltid at andres råd føles riktig for oss selv.

De beste – topp 5
Følg mammahjertet
Stol på deg selv, du kjenner barnet ditt best
Ikke føl at du må være med på alt
Ikke tenk på alt det du skulle gjort
Det går ikke an å skjemme bort en baby

De verste – topp 5
Bare la barnet ditt gråte – ellers blir det bortskjemt
Knips barnet på fingrene når det rører eller tar noe det ikke har lov til
Babyen skal ha mat hver andre-tredje time hele døgnet. Vekk barnet om natten om nødvendig.
Stakkars barn, du må jo snart snu barnet riktig vei i bilen (de mente framover)
Barnet SKAL ligge alene i egen seng

Les mer: Når to blir tre

«Du vet best»
– Det beste rådet jeg har fått er å følge mammahjertet. Hør kun på 50 prosent av andres råd med ett øre, sier forumbruker Ksig.

– HPM = hør på mor/mamma. En lege sa til meg at det var hans motto, fordi mødre kjenner barna sine best, sier Luna Lovegood.

– Aldri tvil på morsinstinktet ditt! Det reddet kanskje livet til sønnen min da han var tre uker, forteller Gollemor.

– Det er du som bestemmer, sier MaMMAtilsønnenmin.

– Ta alle rådene du får, og kast dem. Hør på deg selv, du kjenner barnet ditt, sier Meya er det beste rådet hun har fått.

Les mer: 15 ting du IKKE sier til en mamma

Gråt
Flere forumbrukere forteller at noen av de verste rådene de har fått handler om gråt.

«La ham ligge og skrike. Skal du bære ham til han blir konfirmant, eller??» fikk Gollemor høre – men fulgte ikke rådet.

– «Hvis du vil slutte å nattamme, kan babyen godt grine opptil seks timer. Da kan han gjerne grine til han hoster, og til han brekker seg. Det er viktig å ikke gi seg.» Dette sa min «kjære» helsesøster, forteller Pucca.

«At barnet skriker er det beste for lungene», fikk MaMMAtilsønnen min høre.

Les mer: Derfor gråter spedbarnet

Amming
De fleste nybakte mødre ønsker å amme, og for noen er det bare å koble babyen «rett på tanken». Men ikke alle opplever at det går like smertefritt.

«Du MÅ amme, ikke gi deg, dette klarer du», fikk Oceania høre. Og legger til at hun klarte det til slutt, men gjør ikke det samme igjen.
«Vekk babyen hver andre time hele døgnet for å amme», var befalingen Oceania fikk fra sykehuset. Og sier at hun er bombesikker på at det er grunnen til alle søvnproblemene de har slitt med.

«Babyer skal ha mat hver tredje time, og må om nødvendig vekkes om natta for å gjennomføre dette», fikk Tøsa høre. Hun fulgte ikke rådet, og hadde unger som sov hele natta og la godt på seg.

Senator Malin mener der beste rådet hun fikk var å begynne med morsmelkerstatning. Janett85 satte også stor pris på å høre at hun ikke måtte slite seg ut med å prøve å amme når det ikke gikk, for hun hadde «tross alt en til å ta seg av».

Les mer: Alt om amming

«Stryk alle babyklær», er ett av de verste rådene Ksig har fått.

Søvn
«Skal han ligge i sengen til han er konfirmant? Få ham i egen seng fra dag én!», fikk MaMMAtilsønnen min høre. Det satte hun ikke pris på.

«Ikke ta barnet opp i sengen din, da får du det aldri der ifra», var rådet til Aurum. Og understreker at det aldri var et problem da datteren ble større.

Les mer: Babyer og søvn

                Alt om større barn og søvn

Smokk
«Ikke venn han til med smokk, det er bare stress å få den vekk igjen», fikk Rekekreke høre. Men selv ble hun sjeleglad da sønnen endelig tok tutten da han var åtte måneder gammel.
– Det er det beste jeg noen gang har gjort! Endelig sovnet han av seg selv uten å måtte vugges eller ammes i søvn. Det var som et lite mirakel, og jeg forgudet den smokken, forteller hun.

Forumbruker Pucca mener det aller beste rådet hun har fått var å begynne med tutt.

Les mer: Skal babyen bruke smokk? 

                10 tips for å slutte med smokk

Egenpleie
Selv om du er blitt mamma, kan det også være deilig å bare være seg selv litt. Oceania synes det var godt å bli minnet om at hun ikke skulle glemme seg selv. Hun synes også at kjærestetiden er viktig – å ta vare på hverandre.

Bompibomp synes det var flott å høre at hun kunne sove når babyen sov, og at hun heller ikke skulle stresse med husarbeidet. Det løper ikke fra oss!

– Ikke ha det så travelt med å rekke alt som babysvømming, babysang og så videre. Kos deg med barnet i stedet, sa en venninne til Luna Lovegood. Hun følte seg nemlig utslitt etter permisjonen på grunn av alt hun «måtte være med på fordi alle gjorde det».

Tåkeluren er veldig fornøyd med rådet om å bli enig med partneren om å sove så lenge en vil en dag hver i helgen.
– Det har vi gjort i fem og et halvt år, og det fungerer utmerket! Slår hun fast.

Hva synes du om artikkelen?