Du vokser ikke hvis du ikke sover", sier jeg til datteren min når hun drøyer leggetiden vel mye på kvelden. "Faktisk så krymper du", legger jeg til, og kjenner at løgnen smaker vondt i munnen min. Hvorfor lyver vi til barna våre?

Sist oppdatert: 7. mars 2012

Må det løgn til for at barna våre gjør som vi ønsker, eller er det bare en dårlig og lettvint løsning? Det er jo snakk om hvite løgner med et snev av sannhet. Faktisk så er det jo ikke bra for helsen og dermed ikke for lengdeutviklingen at hun ikke får nok søvn. Selv om denne krympingen kanskje er å dra det litt langt.

Les også: Se hvor høy jeg blir!

Men hva med julenissen? Tannfeen? Og er vi ikke selv vokst opp i visshet om at vi etter endt tannpuss kunne puste lettet ut fordi Karius og Baktus var på vei ut til det store åpne havet?

Les også: Tannfeen på besøk

Er det en løgn når vi begge vet at det ikke er sant?
Mine barn åpner bare munnen for tannpuss hvis vi leker at det er tigre, løver, elefanter og andre dyr som tramper rundt der inne og jeg skal ta dem bort med tannbørsten. Er det en løgn når vi begge vet at det ikke er sant?

Kommer vi i uheldige forhandlingssituasjoner hvor løgnene bare renner ut av oss? Og er det sånn vi ønsker å være som rollemodeller? Gir de små hvite løgnene våre barna grønt lys til å lyve selv?

Les også: Du skal ikke lyve

Kan vi omgå løgnene?
En venninne sier hun aldri lyver til barna sine. Hun sier: «Jeg lyver aldri til mine barn! Ikke såkalt hvite løgner engang. Men det hender at jeg omgår sannheten og får dem til å tenke på noe annet. Spør de rett ut: «Tror du på julenissen, mamma?», sier jeg ikke kontant nei, men spør kanskje «hva tror du?» Mine barn vet at «firkantete øyner av for mye TV» bare er tøv og at grimaser aldri blir permanente. Jeg tror det er best om man behandler barn som man ville gjort med voksne. Barn er smarte – hvorfor ikke ta dem helt på alvor?»

Les også: Slik får du barn til å velge sannheten

Hvor ærlige kan og bør vi være? Ja – hva sier du?

 

Diskuter på forumet: Hvilke hvite løgner forteller du til dine barn?

Les også alt om oppdragelse

Les også om leggetid

Les også om tenner og tannhelse

Hva synes du om artikkelen?