Det han liker aller best i hele verden er å leke sammen med meg, og spør hele dagen om vi skal leke sammen. Det knytter seg i magen min hver gang han spør, fordi jeg verken har tid, ork eller lyst. Les hva Jesper Juul mener hun bør gjøre.

Sist oppdatert: 12. desember 2011

Spørsmål:

Hei!

Gutten vår er 3 år. Han har ikke så mange å leke med fordi vi har lite nettverk her vi bor, og det er ikke alltid han får være med på leken i barnehagen heller. Han har ingen ordentlige venner.

Det han liker aller best i hele verden er å leke sammen med meg, og pappaen når han ikke jobber. Han spør hele dagen om vi skal leke sammen. Det knytter seg i magen min hver gang han spør, fordi jeg verken har tid, ork eller lyst.

Men jeg synes det er så vondt å avvise ham, spesielt fordi han nok blir avvist en del i barnehagen også. Jeg har lest flere eksperter som sier det er viktig at foreldrene leker litt med barna sine hver dag. Det er viktig for sosial utvikling og språket. Selv på dager som er mindre travle kjennes det nok ut for meg å bare være den som ordner alle praktiske ting i huset, det er hele tiden ting som skal ordnes med mat, vask, rydding osv… jeg kjenner meg sliten og har bare lyst å sitte ned og slappe ellers. Jeg gir oppmerksomhet og kommentarer til leken hans mens jeg gjør andre ting.

Vi drar ofte ut på aktiviteter som bondegårdsbesøk, gå tur i skogen, bade i basseng etc, og inne blir jeg gjerne med å lese bok og tegne etc. Da koser jeg meg virkelig jeg også! Men det er når det kommer til rollelek at jeg synes det blir slitsomt. Han vil så gjerne at jeg skal leke med biler sammen med ham, der bilene snakker sammen og finner på morsomme ting, eller å leke butikk. Han elsker denne type lek, og jeg vet den er så «sunn» for ham, og jeg blir så lei meg når jeg ser hvor lei seg han blir når jeg avviser ham stadig. Eller så leker jeg halvhjertet, så godt jeg kan, og kan sovne på gulvet til og med.

Av og til blir jeg også sint og får lyst til å si: Jeg gidder ikke leke, det er kjedelig, jeg er voksen og er lei av sånn lek. Jeg er sliten. Jeg gidder ikke leke mer noen gang! Men det har jeg ikke sagt. Hva ville du ha gjort? Ekspertene jeg har hørt som sier det er viktig å leke med barn har ikke sagt noe om hva slags type lek. Er det ok nok å bare lese bok, gå på turer etc, eller bør foreldre leke litt rollelek med barna sine også?

Svar:

Hei

Ja foreldre bør leke med barna sine!

Den største fordelen ved å leke med barnet sitt, er at det er den eneste arena hvor barn og voksen møtes på like premisser – og det liker naturligvis barn. Problemet har inntil nå vært at du er uklar i budskapene dine, og det medfører frustrasjon på begge sider.

Neste gang dere er på tur sammen, sier du omtrent følgende til ham: «Du, jeg vet at du elsker at jeg leker med deg – med bilene og sånn. Men jeg blir nødt til å fortelle det at jeg ikke liker det så godt som du gjør. Det er mange ting jeg liker å gjøre sammen med deg, men ikke akkurat det.»

Blir han skuffet? Ja, det vil han sikkert, men han kommer snart over det, og samtidig blir han klokere på sin mor.

Vær den beste mor du kan være og vær først og fremst autentisk.

Hilsen Jesper Juul

Les også:

Lek med treåringen

Pusler seg til gode karakterer

Sønnen min vet alt om tog. Alt!

Hva synes du om artikkelen?