Det er like vanlig å leve i samboerskap som å være gift. Er det overhodet noen grunn til å inngå ekteskap?

Sist oppdatert: 12. oktober 2011

”Gry kom i båt. Alle stod og ventet ved marinaen hvor vielsen skulle finne sted. Regnet hadde øst ned – virkelig pøsregnet – men nå skein solen. Etter vielsen ventet festmiddag, sang, taler og dans. Tiden fløy og plutselig var den to og da kom bussen…”

Trebarnspappa Patrik.

Hvorfor gifter man seg? Er det av kjærlighet, eller er det andre aspekter med i bildet? For min egen del er svaret selvsagt: Min fantastiske kone, barna og jeg hører sammen. Giftemålet er et symbol på vårt fellesskap. En metafor for vår kjærlighet.

Les mer: Hvilket kjærlighetsspråk snakker du?

Men det er klart, noen ting blir enklere for oss som familie. Som gifte slipper vi mye krangling og sikkert en hel del misforståelser. Om ikke annet, så på ferie.

På vei hjem fra ferie i sommer, for eksempel, hadde det vært bra å ha samme etternavn. Innsjekkingen stoppet opp da det var vår tur, og køen vokste seg stadig lengre bak oss. Alt fordi barna hadde samme etternavn som meg, og ikke samme som mamma. Og hva i all verden skulle damen bak skranken gjøre da? Datasystemet tillot nemlig ikke mer enn ett barn under to år per voksen. Og her stod jeg med tre barn. Hun var nødt å tilkalle hjelp. Våre forklaringer om at vi faktisk var to foreldre – to voksne – som reiste med barna, og at vi var deres mamma og pappa, hadde ingen betydning. Vi hadde jo ulike etternavn!

Les mer: Et godt parforhold – en gave til barnet

Til slutt fikset og trikset de litt med innsjekkingssystemet og det ordnet seg. Ikke sånn at noen reiste med mamma og noen med pappa, neida, alle barna ble sjekket inn sammen med meg. Til tross for at vi lever på 2000-tallet, er det ikke samme regler for samboere som for gifte. Det finnes fremdeles fordeler ved å være gift.

Forskjellene handler først og fremst om sameierettigheter, det vil si hvem som eier hva, og omsorgsspørsmål. Generelt kan man si at gifte automatisk har økonomisk ansvar for hverandre, mens samboere ikke har dette ansvaret. Dersom man ikke avtaler annet, har man felleseie når man er gift.

Les mer: Ta vare på parforholdet i ferien

 

Ingen forskjell for barna
Den største forskjellen i spørsmålet om barn legger man merke til med en gang barnet fødes. Er man gift, vil ektefellen automatisk bli registrert som far (eller medmor hvis man er i et lesbisk partnerskap). Er man samboende, må man selv oppsøke folkeregisteret og registrere seg som forsørger til barnet. Inntil man gjør det, er barnets mor automatisk registrert som aleneforsørger.

Les mer: Begge mødrene er like stolte

Når farskapet er registrert, har man samme foreldreansvar som gifte foreldre.

Samboere har ingen arverett etter hverandre, og må skrive testamente dersom de vil arve hverandre. Barns pliktdelsarv går foran testament-arv for samboere.

I sum kan man si at de forskjellene som finnes mellom å være gift og samboere, lett kan justeres. Det forutsetter dog at man vet at forskjellene faktisk er der.

Kan man leve med litt kluss i flykøen, så er vel den viktigste grunnen til at man gifter seg rett og slett at man elsker hverandre. Kjærligheten var i alle fall vår viktigste grunn.

Les mer: Familieliv

Les mer: Parforhold

Les mer: Kommunikasjon

Hva synes du om artikkelen?