FamilieForeldreSamlivskurs

Samlivskurs

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Bjørk Matheasdatter og Eiel Holten 2330 Sist oppdatert 20.01.11
Det er alltid lettere å forebygge enn å reparere. Har du det kjempefint sammen med kjæresten din? Da er det kanskje lurt å gå på samlivskurs for å bevare kjærligheten.

Det har blitt stadig vanligere å gå på samlivskurs, og det er nå sjelden vi hører kommentarer av typen: ”Vi har ikke noen problemer, så det er ikke noe for oss.” Hele poenget med slike kurs er å delta mens samlivet ennå er godt, ikke når det nærmer seg stupet!

Verktøy for kommunikasjon
Det er ulike typer samlivskurs. Noen er ment for en bestemt målgruppe, mens andre er åpne for alle. Felles for dem er at de gir dere noen ”verktøy” for å kunne kommunisere trygt og godt med hverandre. Dere får også tid til å snakke om hva som er viktig for dere, og hvordan dere vil ha det fremover som kjærester og som familie.

Samlivskurset PREP
PREP er det samlivskurset som er mest utbredt i Norge. Siden PREP ble startet opp i Norge har over 30.000 personer deltatt på kurs. PREP står for Prevention and Relationship Enhancement Program. På norsk: et forebyggende program som styrker samliv. Samlivskurset er forskningsbasert og ble til i USA rundt
1980, og blir stadig videreutviklet på bakgrunn av ny forskning. PREP er oversatt og bearbeidet for norske forhold av Samlivssenteret ved Modum Bad.

Opptil 50 prosent færre brudd
PREP handler om kjærlighet, forventninger, seksualitet, verdier, moro og vennskap, men aller mest om god kommunikasjon. Et PREP-kurs veksler mellom innspill fra kurslederne og det at paret arbeider med oppgaver og kommunikasjonsteknikker. Ingen trenger å dele noe i plenum.

Samlivskurset varer en helg, men det finnes også kortvarianter over én dag. PREP er velprøvd og morsomt, og erfaringer viser at par som har gått på kurs, har opptil 50 prosent større sjanse for å holde sammen enn andre par.

Landsdekkende
PREP arrangeres over hele landet. For mer informasjon se her. Et mini samlivskurs basert på elementer fra PREP-kurset finnes også på DVD. Dersom dere ikke har anledning til å gå på et helt kurs, kan dere her få en smakebit i deres egen stue. Det kan også brukes som en introduksjon før samlivskurset eller som en gjenoppfriskning etterpå.

Godt samliv
For par som får sitt første barn, finnes samlivskurset ”Godt samliv”. Det er et gratis kurs som tilbys gjennom helsestasjonen. Kurset går gjerne over én dag eller to kvelder. ”Godt samliv” er utviklet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet og tar opp aktuelle temaer rundt det å være par og foreldre sammen for første gang.

Kurset vil gi dere innblikk i metoder for å bedre kommunikasjon og konflikthåndtering, og gi dere inspirasjon og tips til et godt samliv. For mer informasjon se www.godtsamliv.no. Hvis dere har vært på ”Godt Samliv”-kurs etter at dere har fått deres første barn, kan det være lurt å ta et PREP-kurs eller annet samlivskurs noen år senere.

Boktips
Det finnes et hav av bøker om forelskelse, kjærlighet, sex, om det å bli foreldre, om forskjeller på kvinner og menn osv. Det er færre gode bøker som handler om parforholdet i seg selv og hva dere kan gjøre for å styrke samlivet og bli gode kjærester for hverandre. De bøkene vi har tatt med på denne listen, er bøker som dere vil ha utbytte av å lese både sammen og alene for parforholdets skyld.

Gary Chapman: ”Kjærlighetens fem språk”, Lunde forlag 1998.
Gran, Sissel: ”Kjærlighet i hastighetens tid”, Aschehoug 2004.
Gran, Sissel: ”Kjærlighetens tre porter”, Aschehoug 2007.
Markman; Stanley; Blumberg: ”Samlivsboken”, Damm forlag 2005.

Familievernkontoret
Over hele landet finnes det familievernkontorer. Familievernet tilbyr hjelp til alle som trenger å prate om vanskelige forhold i familien. Tilbudet er gratis, og du kan selv ta direkte kontakt med ditt nærmeste familievernkontor. De som jobber der, er der for dere!

Ikke vent til forholdet er på stupet
De fleste par som opplever problemer i samlivet, forsøker i det lengste å løse problemene selv. På denne måten kan par slite i årevis med sine konflikter. Mange forteller at det var først når problemene hadde tårnet seg skikkelig opp at de ringte til familievernkontoret: ”Det var vår siste sjanse til få ting på sporet igjen.” Hos disse parene hadde samlivet for lengst begynt å gå ut over humøret, helsen, nattesøvnen og arbeidskapasiteten.

Ikke vent til dere har kommet så langt fra hverandre! Oppsøk heller god hjelp tidlig. Hos familievernet kan dere få samtaler enkeltvis, som par eller som familie. Familievernet kan også hjelpe til med spørsmål som involverer hele familien. Du finner en oversikt over alle familievernkontorene og mer informasjon om dette tilbudet på www.bufetat.no.

Hentet fra Gobokens foreldreveilederserie.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: