BabyMåned for månedSlik er treåringen

Slik er treåringen

Av Veera Hiranandani 40506

Tiden mellom tre og fire år er en periode hvor barnet er fullt av energi, fantasi og nysgjerrighet. Personligheten utvikler seg voldsomt – nå kommer barnets karaktertrekk virkelig til syne!

Nå når barnet er forbi trassalderen, blir tilværelsen ofte litt lettere. Barnet har bedre kontroll over bevegelsene sine og er blitt tryggere på sin evne til å uttrykke ønsker og behov. Mot slutten av det fjerde året har barnet ditt sannsynligvis blitt et kreativt, energisk og veltalende lite menneske med en umettelig nysgjerrighet på verden.

Vekstfakta:

Gjennomsnittlig vektøkning i denne perioden: i overkant av 2 kg.

Gjennomsnittlig lengde øker fra ca. 96 cm til 105 cm.

I farta

I denne perioden vil du se betydelig fremgang i de fysiske ferdighetene. Barnet får virkelig taket på løping og hopping og kan greie å balansere et lite stykke. Det kan gå i trapper alene og kan sykle på trehjulssykkel eller tohjulssykkel med støttehjul. Når det gjelder finmotoriske ferdigheter, kan barnet holde en kopp med én hånd, dra opp en glidelås og kneppe opp store knapper. Hvis du gir barnet en fargestift, kan det kopiere en enkel form som du tegner først, for eksempel en sirkel.

Rivende sosial utvikling
Kognitivt og sosialt er dette en svært viktig læretid for barnet ditt. Det leker på mer kreative og realistiske måter, for eksempel med dukker, lekedyr, biler og andre leker. Det har en bedre forståelse av verden omkring seg, og vil vise det ved å forvente å finne mennesker der de pleier å være, føre samtaler og snakke om tidligere hendelser og personer som ikke er til stede.

Slik håndterer du barnets engstelse:


  • Forklar situasjonen: “Mannen har kledd seg ut som klovn (for eksempel). Han har på seg en klovnedrakt.”

  • Forbered barnet på det som kan virke skremmende.

  • Ikke tving barnet til å være i en situasjon som skremmer det.

  • La barnet snakke om det som skaper engstelse.

  • Vær oppmerksom på hva barnet ser på TV eller i bøker.

  • Vis medfølelse med barnet, men hold deg rolig og avslappet når du er i nærheten av noe som er skremmende for barnet.


Stiller spørsmål når dere leser
Barnet blir også mer interessert når dere leser sammen. Det stiller kanskje spørsmål om personene i boken, later som det leser, peker på yndlingsbildene sine og forteller sine egne historier om bildene.

Mer sosial lek
Smårollinger blir nå mer opptatt av og har mer empati med sine jevnaldrende, og kan betrakte og imitere andre barn. I denne perioden går de over fra parallell-lek til samhandling, men kan likevel ha problemer med å dele leker og ta tur i leken.

Vil være med på alt
De er fremdeles opptatt av ritualer og rutiner, og liker kanskje ikke at de brytes. Det er morsomt å hjelpe til i huset, og i denne alderen ønsker barna å bli inkludert i alt som foregår. De begynner også å bli flinke til å sette ord på følelsene sine.

Å håndtere barnets engstelse
Alle barn har vært redde for noe – det kan være støvsugeren eller naboens hund. Men nå når barnet er eldre, opplever en ikke sjelden en uventet engstelse hos barnet, en redsel som ofte har utspring i fantasien snarere enn i virkeligheten.

Barnet klarer ikke helt å skille fantasi fra virkelighet og har en økende følelse av at det er mye det ikke vet. Det har også evnen til å se for seg ting som kan skje – kanskje skremmende ting. Det er ganske vanlig å være er redd for mørket, eller for å bade.

Les også:

Unngå skremmende bøker og filmer
Vær tålmodig og hjelp barnet til å møte og overvinne redselen. Du har ikke mulighet til å fjerne alt som kan virke skremmende, og det er heller ikke målet, men det kan være en idé å prøve å unngå skumle bøker og filmer i denne perioden. Du bør kanskje heller ikke  legge for mye vekt på å gi barnet advarsler og formaninger, men forsikre barnet om at det er trygt hos deg.

Ved slutten av denne perioden kan mange barn:


  • snakke tydelig

  • balansere et lite stykke

  • hjelpe til å kle på seg selv

  • bruke setninger med tre eller fire ord

  • stille spørsmål som “hvorfor?” og “hva er det?”

  • si navnet sitt og alderen

  • løpe rundt eller over gjenstander som står i veien for dem

  • ha sluttet med bleie

  • ha evnen til å konsentrere seg lenger når de lytter til historier


Hentet fra Babyverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Kåre E. Danielsen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: