I seksårsalderen skal barnet tilpasse seg skolehverdagens utfordringer og krav. Mange barn føler seg utsikre og frustrerte i møte med de nye oppgavene og trenger et godt støtteapparat på hjemmebane.

Sist oppdatert: 29. januar 2011

Nå er ikke den motoriske utviklingen så voldsom som året før. I stedet blir motorikken finpusset mens det jobbes hardt med de sosiale og intellektuelle ferdighetene. Der er her du vil se de mest dramatiske forandringene dette året.

Les også: Slik gir du barnet best mulig skolestart

Abstrakt og logisk tenkning
Fysisk kan seksåringen klare ting som å sykle eller danse i takt med musikken, men kan fremdeles være litt klossete. Når det gjelder språk og kognitive ferdigheter, er barnet ditt nå i stand til å tenke mer abstrakt og logisk. Nå lærer det etter hvert også å lese og skrive – noen av de mest komplekse ferdighetene det noen gang skal lære.

Les også: Har barnet mitt konsentrasjonsvansker?

Usikkerhet
Barnets fantasi er godt utviklet, og selv om det stort sett kan skille mellom fantasi og virkelighet, kan fantasien fremdeles gli over i virkeligheten iblant. Selv om barnet blir mer selvstendig for hver dag som går, kan det likevel føle usikkerhet. Plutselig står barnet overfor mange nye krav og utfordringer, og det kan føles utfordrende og frustrerende. Da trengs det ros og oppmuntring fra foreldre, familiemedlemmer og andre.

Les også: Øv på å bli sosial før skolestart

Vennskap blir vanskeligere
Barnet er nå oppmerksomt på at ikke alle føler det samme som det føler selv. Det kan gjøre barnet mer beskyttende når det gjelder sine egne følelser, og kanskje til og med litt aggressivt iblant. I denne fasen kan vennskap være litt vanskelige, og det er ikke uvanlig med klikkdannelse. Regler er viktige for seksåringer, og de stiller seg kanskje ikke alltid positive til forandringer.

Les også: Dette forventes av deg med skolebarn

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Kåre E. Danielsen

Hva synes du om artikkelen?